Afbeelding1

Hoe werkt een warmtepomp

Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af onder de vorm van warme lucht of warm water. Dankzij een omkeermechanisme kan een warmtepomp ook koelen.

Soorten warmtepompen

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.

Luchtwaterpomp

Een lucht-waterwarmtepomponttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.

Grond-waterwarmtepomp

Een grond-waterwarmtepomphaalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven aan een waterkringloop in de woning.

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomphaalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.

2
Warmtepomp

Wij zetten volledig in op lucht-lucht en lucht-water omdat deze systemen een snellere ‘return on investment’ bieden.

Oplossingen

Voor een nieuw, goed geïsoleerd huis werkt de combinatie uitstekend:

Beide warmtepompsystemen hebben hun troeven. We zetten ze even op een rij:

Lucht-waterwarmtepomp

 • De energiezuinigste oplossing voor nieuwe, goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming, LT-radiatoren of dynamische convectoren
 • Ook geschikt voor sanitair warm water
 • Verlaging van het E-peil
 • Subsidies en fiscale aftrek mogelijk

Lucht-luchtwarmtepomp (AircoHeaters)

 • Verwarming en airconditioning in één
 • Kan een ruimte snel opwarmen of afkoelen
 • Ideaal voor slaapkamers en nuttige zolderruimtes die niet constant moeten worden verwarmd en/of in de zomer regelmatig te warm worden
 • Ideaal voor kantoorruimtes en winkels
 • Keuze uit verschillende AircoHeater modellen
 • Interessant voor renovaties omdat dit systeem relatief weinig installatiewerk vergt

Gebruik

Waarvoor kan een lucht-waterwarmtepomp gebruikt worden?

Een Waterstage lucht-waterwarmtepomp is een duurzaam en compleet verwarmingssysteem. De
buitenunit haalt met een hoog rendement warmte uit de lucht en zet deze om in warm water voor:

 • VLOERVERWARMING: Dankzij de lage watertemperaturen die vloerverwarming nodig heeft, levert dit een zeer gunstig rendement.
 • DYNAMISCHE CONVECTOREN: laag-energie convectoren zorgen voor een aangenaam klimaatcomfort met watertemperaturen van max. 35°C, vergelijkbaar met vloerverwarming.
 • LT-RADIATOREN: Verkies je de stralingswarmte van radiatoren, kies dan voor laag-temperatuurradiatoren.
 • SANITAIR WARM WATER: Door toevoeging van een isothermische boiler kan je ook energiezuinig baden en douchen.

Inverter warmtepomp

Wat is een inverter warmtepomp?

Met de oudere aan/uit-toestellen blijft de snelheid van de compressor constant waardoor de gewenste temperatuur in de kamer zal schommelen. General warmtepompen zijn uitgerust met een inverterregeling die zorgt voor een traploze sturing van de DC-compressor. De temperatuur wordt dus constant gehouden omdat de snelheid van de compressor continu wordt aangepast. Hierdoor vermindert het energieverbruik met 40% tot 60%.

3

Rendement

Hoe wordt het rendement van een warmtepomp beoordeeld?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte produceert voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt.

General warmtepompen halen een COP van 4 tot 4,52, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 7°C. Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal ook de COP van de warmtepomp dalen.

Je kan warmtepompen het best vergelijken op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een volledig
jaar of stookseizoen (oktober-april).

Energielabel

Wat houdt het energielabel in?

Sinds 26 september 2015 worden alle nieuwe verwarmingstoestellen, met water als warmtedragend medium, ingedeeld volgens energie-efficiëntie van A++ tot G. Het rendement van condensatieketels op gas of mazout kan maximaal 100% bedragen.

Bijna alle General warmtepompen hebben een A+ label voor verwarming, d.w.z. dat ze een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben tussen 98% en 125%.

Vermogen

Waar haalt een AircoHeater zijn vermogen vandaan bij -15°C?

Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen tot een comfortabele temperatuur in huis. Je kan dit vergelijken met de
motor van een auto, die harder zal moeten werken als het bergop gaat of wanneer de auto zwaar geladen is.

General AircoHeaters worden gecertificeerd bij een genormeerde temperatuur om het vergelijken mogelijk te maken. Bij extreem koude buitentemperaturen wordt de compressor automatisch opgetoerd. AircoHeaters kunnen dit met gemak aan. De compressor van een AircoHeater heeft standaard een bereik van 18 Hz tot 130 Hz.

 • Verwarmen: Bij +7°C buitentemperatuur zal de compressor tussen 55 en 80 Hz lopen. Bij certificering benut hij dus slechts 33 tot 55 % van zijn totale vermogen.
 • Koelen: Om het volle koelvermogen bij +46°C buitentemperatuur te kunnen leveren, toert een AircoHeater slechts op tot 80 Hz. Bij zijn maximaal koelvermogen benut hij dus slechts 55% van zijn potentieel.

Wat als het vriest?

Werkt een warmtepomp als het vriest?

Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen en dus meer energie verbruiken. Het geleverde warmtevermogen
is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur. Wij geven voor al onze toestellen aan wat de warmtevermogens zijn bij -10°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van
+35°C en +45°C.

Daarnaast garandeert General warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C zonder elektrische weerstand en met slechts één compressor. Extreme vorst is meestal van korte duur en heeft slechts een kleine invloed op het rendement over een volledig jaar of stookseizoen
(Seasonal Performance Factor).

Duur in gebruik?

Een warmtepomp wordt elektrisch aangedreven.
Is dat niet duur in verbruik?

Wat uiteindelijk telt is “eta”, het rendement van “voor de elektriciteitscentrale” tot “in de woonkamer”. Deze kan je perfect volgen en vergelijken met een condenserende gasketel op www.LiveHeatPump.com.

In de meting wordt de SPF (Seasonal Performance Factor ofwel rendement over een gans stookseizoen) vermenigvuldigt met het rendement van de centrale. Hoe hoger het SPF van de warmtepomp, hoe groter je voordeel wordt ten opzichte van gas.

General warmtepompen hebben een SPF hoger dan 3 en zijn dan ook qua kostprijs voordeliger dan gas, dit vanwege de kostprijs-verhouding tussen gas en elektriciteit.

Impact isolatie

Wat is de impact van isolatie op het energieverbruik van een woning?

Trias Energeticas dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp. Zodoende daalt de warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp.

Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruikt je klant bovendien een pak minder. Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.