Heel het jaar door genieten

Proficiat, je hebt zonet eenzwembad gekocht en de zomer staat nu garant voor uren speel- en spetterplezier in het water! De kinderen zijn blij en ook jij kan nu een hele zomer lang genieten van het heerlijk verkoelende water. Nu rest er je enkel nog het opstellen en vullen van het zwembad!

Toch, je water blijft niet altijd even zuiver en proper. Het is noodzakelijk om ook onderhoudsproducten bij je water te voegen, zodat het ontsmet wordt en vrij blijft van bacteriën. Water kan immers giftig worden na verloop van tijd. Je zou het niet verwachten, maar water wordt heel gevaarlijk als het niet wordt behandeld met een bacteriedodend middel.

 

Stap 1: Het zwembad vullen 
Eens je zwembad is opgezet kan het gevuld worden met water. Hiervoor kun je kiezen tussen regenwater, grondwater of leidingwater. Grondwater probeer je best te vermijden behalve wanneer je in een landelijk gebied met zeer propere grond woont. Een betere optie is regenwater of leidingwater.Weet wel dat de behandeling van regenwater iets anders is dan de behandeling van leidingwater.
Ga onmiddellijk naar het stappenplan voor:- Regen- of grondwater- Leidingwater

STAP 2: pH aanpassen

Om je huid te beschermen is het belangrijk om de pH waarde van het zwembadwater in het oog te houden. De pH waarde van water moet tussen 7,0 en 7,6 liggen.Meet je een pH-waarde dat niet tussen 7,0 en 7,6 ligt? Werk dit dan bij met BSI pH Up of BSI pH Down.
Dosering om het water met 0,2 pH eenheden te verhogen/verlagen:

  • 20ml/1m³

Vergeet niet om regelmatig de pH-waarde te meten.

STAP 3: Chloorgehalte aanpassen 
A. Snelwerkend Chloor toevoegenChloor is noodzakelijk in het zwembadwater als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en om algen te doden. Het (vrij) chloorgehalte moet tussen 1 en 2 ppm liggen. Bij opstart moet er dan ook BSI Snelwerkend chloor aan het zwembadwater toegevoegd worden. Dit snelwerkend chloor bestaat uit granulaat, dat zijn kleine korreltjes. Vermeng dit granulaat eerst in een emmer water en giet dit vervolgens op enkele plaatsen in het zwembad.Dosering snelwerkend chloor:

  • 3 schepjes of 75g/10m³

Na toevoegen van het cloor moet het water 1 uur circuleren. Daarna duurt het nog 6 uur vooraleer het water veilig genoeg is om in te zwemmen.


B. Langwerkend chloor toevoegen

Om het chloorgehalte tussen 1 en 2 ppm te houden, dien je de dag na opstart langwerkend chloor te gebruiken. Leg deze tabletten in de skimmer, vlotter of chloordispenser om het chloorniveau op peil te houden gedurende 2 weken.